Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο Σόκρατες και η δημοκρατία της Κορίνθιανς


Ο Σόκρατες και η δημοκρατία της Κορίνθιανς 

Πως ο ποδοσφαιρικός θρύλος της Βραζιλίας μετέτρεπε κάθε ποδοσφαιρική αναμέτρηση των Κορίνθιανς σε μια πολιτική συγκέντρωση για την δημοκρατία


Την δεκαετία του 1980, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Βραζιλία, ο εξαιρετικά δημοφιλής Σόκρατες, αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας αλλά και της Κορίνθιανς, χρησιμοποιούσε το ποδόσφαιρο για να προάγει την δημοκρατία μέσω των γκολ του. 

Γνωστός με το παρατσούκλι "Ο Γιατρός", ο Σόκρατες ήταν ένας λαμπρός ποδοσφαιριστής, ένας ευφυής επαναστάτης και ένας ήρωας που ύψωνε το ανάστημα του για οτιδήποτε θεωρούσε σωστό. Με την βοήθεια των συμπαικτών του λοιπόν μετέτρεπε το κάθε παιχνίδι σε μια πολιτική συγκέντρωση.

Η αγάπη του για δημοκρατία, βοήθησε μια χώρα που βρισκόταν υπό την καταπίεση ενός αυταρχικού καθεστώτος να θυμηθεί πως και ο λαός έχει φωνή. Έλεγε χαρακτηριστικά: "Αρχίσαμε να συζητάμε για διάφορα θέματα και δημιουργήθηκε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ο καθένας από εμάς άρχισε να εκφράζει την γνώμη του και τα συναισθήματα του ... Ο στόχος μας, κυρίως, ήταν να εκδημοκρατίσουμε την "έκφραση". Η ομάδα που είχαμε σχηματίσει είχε εργαστεί στον χώρο του ποδοσφαίρου κι έτσι αποφασίσαμε να ψηφίσουμε ... για τα πάντα. Τα πάντα έπρεπε να συζητιούνται ... Να συγκρίνονται με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σαν να παίρνεις μερικά δυστυχισμένα ζευγάρια ανθρώπων και να βάζεις ανάμεσα του ένα πραγματικά αγαπημένο και ευτυχισμένο ζευγάρι. Θα "μολύνει" την υπόλοιπη ομάδα. Έτσι συνέβαινε και με εμάς"